fbpx
Fullsizeoutput 2e

Kahvi ja siitä luopuminen

Kupillinen höyryävän kuumaa kahvia aamulla, sillä käynnistyy monen suomalaisen aamu. Niin myös minun. Olen kuitenkin nyt viimeisen kahden viikon aikana miettinyt suhdettani kahviin ja juurikin aamukahviini.

Kyllä, olen riippuvainen aamukahvistani. Olen aloittanut aamuni vahvalla mustalla kahvilla  jo parisenkymmentä vuotta, kuinka voisin luopua jostain niin rakkaasta ja pitkäaikaisesta tavasta?

Valmistaudun juuri pitkään paastoon ja kahviahan ei paastolla suositella juotavaksi, joten on jäähyväisten aika. Olen viimeisten kahden viikon aikana juonut kahvia yhteensä ehkä noin kahdeksan kertaa, joista aamukahveja on ollut noin puolet. Mitään fyysisiä oireita en ole saanut, en ole saanut päänsärkyjä, en ole ollut yhtään tokkuraisempi, ei mitään ongelmia. Joskus aikoinaan jos en saanut aamukahvia tasan tietyllä kellon lyömällä oli tiedossa jäätävä päänsärky, joka yltyi migreeniksi.
(Ravinnolla pystymme vaikuttamaan myös näihin ikäviin vieroitusoireisiin.)

Mutta sensijaan minulla on henkisiä vieroitusoireita kahvista!

Kaipaan sitä tunnetta kun herään kahvin tuoksuun ja nautin aamukahvini lempimukista kaikessa rauhassa sohvalla tai parvekkeella istuskellen. Se on minun hetkeni. Samoin kaipaan välillä kahvilla käyntiä hyvässä seurassa hyvää kahvia nautiskellen tai päiväkahviani omassa rauhassa kirjaa lukien.

Olen nyt juonut aamuisin kahvini korvikkeena pakurista tai sikurin juuresta tehtyä juomaa, jotka kyllä väriltään ovat mustia ja maultaankin ihan hyviä, mutta ne vaan eivät korvaa sitä tunnetta, tuoksua ja makuelämystä minkä hyvästä ja laadukkaasta kahvista saa.

Olen aikaisemminkin ollut ilman kahvia esimerkiksi paastojen aikaan, mutta nyt tämä kahvin henkinen puoli jotenkin pysäytti.

Tunne ja kaipuu onkin herättänyt miettimään, miksi kahvista pitäisi luopua? No nyt paaston alkaessa se on on selvää, etten sitä juo, mutta miten on jatkossa? En tiedä mitä kehoni sanoo kuukauden paaston jälkeen aamukahvista, mutta nyt luuulen etten halua sitä nautintoa jättää kokonaan pois, kaipaan aamukahviani.

Joskus kuulee kahvia pidettävän hyvinkin haitallisena juomana, mutta jos määrät pysyvät kohtuudessa ja kahvin nauttii luomuna ja mahdollisuuksien mukaan vielä jauhaa pavut itse, se on aikamoinen antioksidanttipommi.

Ja mitä kaikkea hyvää kahvi tekeekään mielenterveydellemme. Se herättelee meidät, antaa oman rauhallisen hetken, ilahduttaa ystävien seurassa, katkaisee kiireisen työpäivän ja hellii aistejamme tuoksullaan.

Coffee we love you!

Nyt sanon kuitenkin kahville hyvästit reiluksi viideksi viikoksi ja alan valmistautumaan kuukauden mittaiseen paastoon. Paaston fiiliksiä pääset seuraamaan facebookista ja instagramista, päivitän myös tänne blogiin jotain fiilareita, tervetuloa mukaan.

 

Rakkaudella, Kaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.